Typy nebankovních půjček a jak vybrat tu správnou?

Asi každý ve svém životě někdy přemýšlel o možnostech financování bydlení, podnikání nebo třeba automobilu formou půjčky. S tím nám může pomoci rodina, ale také banky nebo nebankovní společnosti

Půjčka v bance bývá často podmíněna tím, že zde musíte mít vedené běžné konto a také se připravte, že si na vás zaměstnanci bankovních institucí opravdu posvítí, co se týká doložení dokumentů, jenž ukážou, zda jste vhodným kandidátem pro danou výpomoc. Dalším problémem může být vroubek v registrech a pak můžete na peníze zapomenout. Vytrhne nám trn z paty nebankovní půjčka a nebo jde o předraženou službu, od které bychom se měli držet dál? Pojďme se podívat, jak nebankovní půjčky rozdělujeme. 


Typy nebankovních půjček

Krátkodobá nebankovní půjčka

Hlavní doménou nebankovních půjček jsou rozhodně ty krátkodobé do 10 000 Kč se splatností jen několik dnů. Dosáhne na ni většina žadatelů, protože jde o malou částku. Zpravidla stačí vyplnit krátký formulář a během několika minut získáte peníze. Přeplatky bývají minimální, ale opakované využívání takové služby se může prodražit. Pozor na opožděnou úhradu dlužné částky, poplatky z prodlení mohou být posléze vyšší než půjčka samotná.  


Dlouhodobá nebankovní půjčka

Sem můžeme zařadit takové půjčky, jejichž splatnost je vyšší než 12 měsíců. Nejčastěji bývají bezúčelové a bez zajištění. Splácení probíhá formou měsíčních a nebo týdenních splátek. Kamenem úrazu často bývá vysoká úroková sazba a výsledné RPSN (roční procentuální sazba nákladů). Někteří klienti často pozdě zjistí, že úvěr přeplatí třeba i dvakrát za pár let, proto vždy důkladně čtěte úvěrovou smlouvu.


Vyplacení v hotovosti nebo na účet?

Drtivá většina nebankovních poskytovatelů již přistoupila na vyplácení přímo na bankovní účet. O půjčku v hotovosti žádají lidé, kteří nemohou mít vlastní konto z důvodu exekuce, což vede i k tomu, že jsou takové úvěry často předražené.


Jaké typy nebankovních půjček vyhledávají Češi na internetu nejčastěji?

Určitě vás bude zajímat, jaké půjčky hledají potencionální dlužníci nejčastěji: 

Půjčka bez registru a zástavy

Neuhrazené vyúčtování za volání nebo jiné služby vedou k tomu, že je daná osoba zapsána do registru dlužníků. Poté je velmi obtížné získat hypotéku, bankovní půjčku, ale i tu nebankovní. Ačkoli stále mnoho mimobankovních poskytovatelů tvrdí, že nenahlížejí do registrů, věřte, že nahlížejí, protože jim to ukládá zákon. Na druhou stranu vroubek v registrech nemusí nutně znamenat automatické zamítnutí žádosti. 

Půjčka bez doložení příjmu

Před rokem 2020 skutečně nebylo nutné dokládat příjmy, alespoň u krátkodobých půjček do 5 000 Kč. Současná situace je taková, že se neobejdete bez tří posledních výpisů z účtu, výplatních pásek nebo daňového přiznání. Bez předložení dokumentů vám nepůjčí žádná nebankovní společnost, pokud tedy nejde o půjčku od soukromé osoby. 

Půjčka v exekuci nebo insolvenci

Ve výjimečných případech je možné získat půjčku na vyplacení exekuce, ale je to velmi obtížné. V insolvenci si nikde ani neškrtnete.


Na co si dát pozor při výběru půjčky, aneb jak se zadlužit bezpečně?

Alfou a Omegou musí být vždy pracné pročtení úvěrové smlouvy děj se co děj, to je spojené s podmínkami dokumentu, úrokovou sazbou, RPSN, ale i s dalšími poplatky v případě opožděné splátky. Každou půjčku můžete splatit předčasně, ale zjistěte si za jakých podmínek. Je zde možnost pojištění? Měsíční splátka musí být nastavena tak, aby vás její úhrada příliš finančně nezatížila a nezpůsobila další problémy.


Výhody nebankovních půjček

  • Dostupnost a rychlost
  • První půjčka bývá zdarma
  • Vše vyřídíte online

Nevýhody nebankovních půjček

  • Nebankovní půjčky jsou často předražené
  • Vysoké poplatky za nedodržení smluvních podmínek
  • Velké riziko pro finančně negramotné 

Časté dotazy k nebankovním půjčkám

Kde mohu o nebankovní půjčku požádat?

Přímo na našem webu MicroCredit, spolupracujeme pouze s ověřenými nebankovními společnostmi a žádost o půjčku není závazná.  

Jsou nebankovní půjčky skutečně pro každého?

Rozhodně ne, půjčku mohou získat pouze osoby starší 18 let, které jsou dostatečně bonitní, jinými slovy mají dostatečné příjmy, aby je půjčka nikterak neohrozila.

Musím u nebankovních společností dokládat příjem?

Ano, je nutné doložit příjem formou tří výpisů z bankovního účtu, popřípadě můžete předložit výplatní pásky nebo daňové přiznání.

Mohu dostat půjčku i když mám negativní záznam v registru dlužníků?

S negativním záznamem v registru dlužníků se vaše šance mohou snížit, ale nutně to nemusí znamenat automatické zamítnutí žádosti.

Dostanu nebankovní půjčku, když jsem momentálně nezaměstnaný nebo ve zkušební době?

Ne.

Existují půjčky pro ženy na mateřské dovolené?

Ano, i ženy na mateřské dovolené mohou žádat o půjčku.

Je problémem exekuce nebo insolvence?

Ano, tito lidé v drtivé většině případů na půjčku nedosáhnou.


Nejjednodušší řešení často nebývá to nejlepší 

Půjčka mimo banku se na první pohled může zdát jako skvělé a zároveň rychlé řešení finančních problému, ale ne vždy tomu tak skutečně je. Nezapomínejte na to, že pokud nebudete úvěr splácet včas může vás to dostat do ještě větších potíží.

Provozovatel webu:

INTERSTORE CAPITAL s.r.o.
Rybná 716/24
Staré Město
110 00 Praha 1

IČ: 05459745

Provozovatel webu není zprostředkovatelem ani poskytovatelem žádného z produktů.

Důležité informace

© 2023 MicroCredit.cz

Facebook Twitter